| Téma | |
|---|---|
Actinidia - pěstování kiwiDobrý den mám již 3rok nasazené kiwi které jsem dostala bohužel nevím jaký je to druh ani to jestli je samosprašné domnívám se že není jelikož ještě nemělo plody prosím vás jestli poznáte z obrázků(viz příloha)jaký druh kiwi mám tak jestli by bylo možné u vás objednat pár(samce a samici)aby… | |
Břečťan - pěstováníMám dotaz- chtěla bych na zahradě osadit studnu břečtanem.Má někdo zkušenost, jestli se to chytne a popř. musí se to asi hodně stříhat,aby se to moc nerozlezlo,že? Díky za odpověď. | |
Břečťan - přerostlá rostlinaDobrý den, koupili jsme dům s přerostlým břečťanem takovým způsobem, že zalézá pod střechu a na střeše to vypadá jako křoví. Má dokonce už i tlusté větve. Neví někdo jak ho ostříhat, hlavně abychom ho nějak nezničili. Prosím o radu, jsme uplní začátečníci. :D | |
Břečťan popínavý - jedovatostMám dotaz, jestli je Hedera helix 'Hibernica' - břečťan popínavý jedovatý pro zvířata a lidi? Děkuji za odpověď. Hedera hibernica - břečťan irský | |
Břečťan popínavý - uchycení na betonové zdiDeveloper vystavěl bez našeho souhladu betonový plot (bohužel to měl v projektu a náš souhlas nepotřeboval ) jednostranný, tudíž k nám hnusnou šedou jednolitou betonovou plochou. Rádi bychom tam vysadili břečťan, abychom ten hnus zakryli, nevíte, zda se uchytí i na betonové zdi? | |
Bugenvilea - pěstováníBuganvilea se musí přesazovat každý rok do výživné půdy, např. do kompostu nebo do hlíny pro pokojové rostliny. Dopřejte jí velký keramický květináč. V plastovém by jí v létě bylo moc horko. Určitě ji hnojte. Stříhání se na jaře nebojte, protože kvete na mladém dřevě. Aby hodně kvetla,… | |
Clematis - množení plaménkuDobrý den, ustřihla jsem si u známé nádherný clematis, myslíte, že když ho nechám jenom ve vodě v teple, že mi pustí kořeny??? Četla jsem, různé způsoby množení, ale tento způsob nikde uveden nebyl. Děkuji za odpověď :) | |
Clematis - pěstováníClematis - proč nekvete Dotaz: Máme v záhrade zasadený clematis montana na slnečnom stanovisku, ktorý rastie do dĺžky ale nekvitne. Čo je príčinou? PL Odpověď: Dobrý den, nezmiňujete se o tom,zda provádíte řez. Clematis montana patří do skupiny plaménků,které se řežou pouze vyjímečně a ponechávají… | |
Černooká Zuzana - množení z řízkůNastříhat na 10-15cm cancourky (menší jsou lepší), spodní lístky pryč a buď přes stimulátor zapíchat do již vlhkého substrátu (tužkou nejprve dírku vytvořit, jinak setřete prášek) nebo do vodičky nechat pustit kořínky. Lze i do vlhkého perlitu zapíchat. A protože zima je dlouhá a světla málo,… | |
Kiwi, aktinidie - pěstováníLetní péče o kiwi Keřům aktinidie (kiwi) nyní zkraťte všechny výhony. Aby k zrajícím plodům pronikl dostatek světla, měli byste odstranit všechny špičky větví až na 4-5 listů před plody. Rada z rubriky Co je důležité v červenci | |
Kvetoucí popínavka - popnutí nízkého plotuNevíme si rady, jakou květinou by se dal popnout plůtek, který je asi 40 krát 120 cm velký. Na výšku se nám zdá docela malý, takže pnoucí růže nepřipadá v úvahu. Plaménků už máme také dost. Takže opravdu nevíme. Kdybyste měl někdo nápad, nebo třeba i fotku, budeme rády. | |
Lonicera henryi - opadávající spodní listyDobrý deň. Prosím Vás o radu ohľadom popínavej rastliny Lonicera Henryi. Kupovala som ju ako stálozelenú popínavú rastlinu a začiatkom septembra opadala značná časť lístia. Olistenie zostalo len na vrchole rastliny. Škodcov som nenašla. Prosím o radu, kde som spravila chybu a ako sa mám o Loniceru Henryi… | |
Loubinec pětilistý - rostlina odmitá lézt nahoruDobry den, Mame dlouha leta psi vino prez cca metrovou kamennou zidku u domu: tzn ze vyrostl, vylezl ten metr nahoru, prelezl zidku, a na druhe strane zase slezl. Takto je uz leta, a sílí, byt uz nikam neleze. Rikali jsme si ze je moc hezky, a ze by mohl byt klidne kousek vyssi, tak jsem mu tam namontovali dratenou mrizku… | |
Opora pro popínavé rostlinyMladé výhony zimolezu a plaménku pravidelně vplétejte do opěrné konstrukce. Teď jsou totiž ještě poměrně ohebné, zatímco později by se (zejména v případě plaménku) mohly snadno zlomit. Rada z rubriky Co je důležité v květnu Lonicera periclymenum - zimolez ovíjivý Lonicera periclymenum - zimolez… | |
Parthenocissus - jak množit přísavník?Zkouším letos přísavník množit hřížením,ikdyž všichni říkají, že se musí roubovat. na jaře rostliny rozsadím.. | |
Plamének - přesazováníChci se zeptat jestli mohu přesadit zhruba pětileté rostliny clematisu.Děkuji za odpověď. Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi | |
Plamének - řez plaménkuMinulý rok jsme si na ploty vysadily plaménky. Pak jsem se dočetla, že se různé druhy řežou jinak a v jinou dobu. Je nějaké pravidlo, které pro jejich řez platí? | |
Plamének - výsadbaDotaz JT: Prosím můžu teď vysadit plamének? A pokud ano, dáváte jednu rostlinu, nebo více na jedno místo? Odpověď HJ: Hrnkované rostliny se sázejí celoročně. Pokud máte jen sazeničku, tak se také chytne, ale přeci jenom při tom horku to bude mít těžší (pokud ji už máte,tak Vám stejně nic jiného… | |
Popínavá letnička - popnutí zdiNa zahrádce máme nevzhlednou zeď, kterou bysme potřebovali něčím zakrýt, poraďte nějakou bujnou rostlinu, která ale po růstu nebude příliš těžká aby zeď nezdemolovala, spíše třeba nějakou letničku ze semínek, je vhodný sléz nebo hrachor? | |
Popínavé rostliny - kdy vysévat jednoleté popínavkyV únoru předpěstujte popínavky Od jednoletých popínavých rostlin očekáváme, že za jedinou sezonu vyrostou do výšky několika metrů. Měly by poskytnout dostatečnou pohledovou ochranu a hustě ozelenit plot nebo stěnu. Aby je v růstu nic nebrzdilo, předpěstujte si vilec ( Cobaea), povijnici laločnatou… | |
Popínavé rostliny - vhodné rostliny pro plotyDobrý den, četl jsem na internetu na Vaší webové stránce informace o popínavých rostlinách. Chtěl bych se zeptat, jaká je nejvhodnější popínavá rostlina pro případ, kdy potřebuji zneprůhlednit starý plot rozměru cca. 5x2 metry, aby v něm co nejrychleji byla neprůhledná zeleň. Je to více slunné… | |
Popínavé rostliny v dlažběKdysi jsem viděl v Chorvatsku krásně rostoucí a plodící vinnou révu, rostoucí přímo z chodníku cca 5m od slaného moře. Proto mi to inspirovalo a rád bych zasadil na dvorek některou z popínavých rostlin a nevím, jakou zvolit. Problém je v tom,že mám všude zámkovou dlažbu,do které jsem na několika… | |
Popínavka - severní zeď zahradního domkuDobrý den, chtěla bych nechat obrůst stěnu zahradního domku, je to ale stěna na sever, můžete mi poradit, který typ popínavky by se tam ujal nejlépe? Moc se mi líbí výrazné typy jako vistárie atd.. | |
Popínavka na plot na slunceDobrý den. Stale resim jakou popínavku zasadit k plotu 25x1,8m. Chtel bych stálezelenou nejlepe kvetouci a stredne rychle rostouci. Plot je z jedne strany potazen stinivou sitovinou ale z 80% je na slunci. Půda je kamenitá ale pocitam ze pri zasazeni rostliny zasadim do dostatecne diry s kvalitni zeminou. Premyslel… | |
Popínavky - pěstováníNaveďte konce popínavých rostlin na opěry, aby je mohly rychleji porůst Rada z rubriky Co je důležité v červnu Clematis patens - plamének otevřený 'The President' Phaseolus coccineus - fazol šarlatový Cyclanthera pedata - ačokča Ipomoea purpurea - povíjnice nachová | |
Popínavky - rady pro pěstováníUpevnění šlahounů Aby pnoucí rostliny získaly krásný tvar, měli byste nově vyhnané šlahouny pravidelně přivazovat. Je to důležité především u silně rostoucích rostlin, jako jsou opletka baldšuánská ( Fallopia baldschuanica) nebo vistárie. Tu po odkvětu ostříhejte. Rada z rubriky Co je důležité… | |
Problém s břečťanem - nová fasádaDobrý den, mám dotaz. Koupili jsme starší rodinný dům tak z půlky obrostlý břečťanem. Chceme dělat kompletní rekonstrukci, což znamená i zateplit fasádu. Všude kde jsem hledal na netu se píše, že při odstranění břečťanu z fasády zůstávají na zdi "přísavky a výhonky". Poradil by nám někdo… | |
PřísavníkKoupila jsem přísavník trojcípý - dle popisky "Veitchii", když se objevily lístky, zjistila jsem, že má listy dělené stejně jako pěticípý, ale není jich pět, ale opravdu jen tři. Nevím co je to za druh, ani nevím, jestli se popne po zdi. Nevíte, jak se jmenuje? Veitchii to podle mě neni. Děkuji za… | |
Přísavník - eternitová stěnaDobrý den, máte prosím někdo zkušenost, jestli poroste přísavník eternitovou vlnitou stěnu? Je orientovaná na jihozápad a v létě pořádně rozpálená. Nebude rostlinám vadit to prohřívání stěny než ji celou porostou? díky (zaharádkář začátečník :P) | |
Přísavník - nátěr zdiDobrý den, mám dotaz,na zdi kůlny mám přísavník a potřeboval bych zeď přebílit,ale bojim se abych rostlině neublížil - nechci o ni přijít ale zeď potřebuje novou malbu (rostlina ji nezakrývá celou),mohu tedy a popřípadě jakou barvou přemalovat i "větve a kmen" na zdi,Děkuji VM Dotaz z internetové… |