Clematis - proč nekvete
Dotaz: Máme v záhrade zasadený clematis montana na slnečnom stanovisku, ktorý rastie do dĺžky ale nekvitne. Čo je príčinou? PL

Odpověď: Dobrý den, nezmiňujete se o tom,zda provádíte řez. Clematis montana patří do skupiny plaménků,které se řežou pouze vyjímečně a ponechávají se přirozenému vzrůstu. Tvoří květy na dřevě z minulého roku,takže pokud jej ostříháte na jaře,tak tyto výhony odstraníte. Pokud je třeba vyjímečně rostlinu zmladit silnějším řezem,tak se tak činí po odkvětu,tedy začátkem léta. S pozdravem Jakub Krulich

Zahradnictví J. a Z. Krulichovi
The President je jeden z nejznámějších plaménků. Má velké, 10-15 cm široké, tmavě modré květy s podlouhlými, nápadně oddělenými okvětními plátky. Tyčinky jsou bílé a příjemně kontrastují s barvou květů.

Patří do skupiny 2, jejíž květy se objevují ze začátku léta na bočních výhonech loňského dřeva; a ve druhé fázi na konci léta a ze začátku podzimu již na vrcholech nových přírůstků. Na začátku jara vyřežte všechny suché a slabé výhony a ponechte jen silné. Boční výhony seřízněte až k páru viditelných, silných pupenů. Poslouží jako konstrukce pro tvorbu časně letních květů v další sezóně.

Plaménky mají rádi hlubokou, živnou půdu, vlhko a stín na kořeny. Sázejte je do polostínu nebo na plné slunce s tím, že k jejich kořenům vysadíte jiné rostliny, které budou stínit jeho kořenům a tím udržovat zem chladnou. Nové rostliny vysazujte tak, aby vrchní část kořenového byla ještě asi 8 cm pod zemí, čímž zajistí tvorbu nových silných kořenů a nebudou vadnout. Pěstujte zamulčovaný a každoročně na konci zimy přidejte trochu kompostu nebo jiného hnojiva. Plně mrazuvzdorný do min. -34°C.

Tenhle odkaz na pěstování tohoto druhu Clematisu jsem našla na stránkách p. Milana Havlise...já mám tentýž Clematis a kvete mi i dvakrát do roka,zalévám jej v době květu Kristalonem - Plod a květ...
Přeji hodně úspěchů v pěstování...
Dotaz: Koupila jsem si nyní na jaře clematis, prosím poraďte mi, jak se pěstuje? Moc děkuji.

Odpověď: Můžete rostlinu klidně vysadit již nyní v dubnu do zahrádky. Potřebuje oporu a musíte dbát na to, abyste při výsadbě přistínili kořenový bal (např. kámen nebo pokryvná rostlina).

Clematis - plamének

Clematis - plamének

Zdroj: Zahradní rádce Martiny Hájkové, Marigreen s.r.o.
Další informace v článcích o rostlinách
Plaménky - Clematis (3)
Záplavou nádherných květů může plamének krásně ozelenit pergolu nebo opticky zvýraznít vchody. V pokračování seriálu o plaméncích vám přínášíme srovnávací tabulku začátkem léta kvetoucích zahradních velkokvětých plaménků …
HomeDeco SMP a.s. | 27.06. 2004
Plaménky - Clematis (4)
Barva květů plaménku je podle odrůdy různá. Usnadnit rozhodování vám mohou tabulky kultivarů velkokvětých plaménků kvetoucích v létě …
HomeDeco SMP a.s. | 27.06. 2004
Přirozený šarm plaménků... Plaménky - Clematis (1)
Plaménky jsou flexibilní rostliny vhodné k pěstování v jakémkoliv terénu, jsou schopny růst s jinými rostlinami a porůstat je - tak je můžeme vidět v nejkrásnější podobě. Hodí se na slunce i do stínu. Většina z nich potřebuje oporu, jiné, u nás méně známé …
Garten.cz | 03.07. 2003