Popínavé rostliny - poradna

Dotazy, rady a tipy pro pěstování popínavek.

Téma
Loubinec třílaločný, Přísavník v zimě

Přísavník - použití na zdivo bez omítky

Dobrý den, ráda by jsem se zeptala, zda lze přísavník vysadit i k domu, kde částečně chybí omítka a z větší části je odhalené zdivo. Právě, že dům je nevzhledný a na fasádě se dlouho ještě nedohodneme :P, tak zvažuji nechat jej porůst popínavkou. Vybrala jsem přísavník, břečťanu jsem se…
Loubinec trojlaločný

Přísavník trojcípý - bude mít trojcípý list?

Chci si nechat obrůst lodžii přísavníkem, který jsem viděl, jak obrůstá celé domy - nádherné velké lesklé zelené trojcípé listy. Koupil jsem si před několika týdny 4 rostliny: přísavník trojcípý Parthenocissus tricuspidata - kultivar 'Veitch Boskoop'. Zasadil jsem ho na lodžii a očekával klasické…
Přísavník na domě

Přísavník trojcípý - fasáda, klady a zápory

Dobrý den, jako zahrádkářský laik bych měl na zkušené prosbu. Máme v plánu koupit domek, který je porostlý přísavníkem trocípým. Je to novostavba, bungalov cca 8 let stará. Majitel si touto popínavkou zkrášlil dům. Nám se to celkem líbí, ale máme obavy o budoucí problémy. Proto prosím o radu. Mohoukořeny…
Loubinec trojlaločný kultivar Veitch Boskoop - celá rostlina

Přísavník trojcípý - proč usychají listy?

Mám od jara na lodžii přísavník trojcípý Parthenocissus tricuspidata - kultivar 'Veitch Boskoop' v 60 litrovém dvojitém truhlíku s polyuretanovou izolací, na dně drenáž s odvodem přebytečné vody. Lodžie je na západ a odpoledne tam praží slunce, v posledních týdnech bylo dost velké vedro. Roste velmi…
Loubinec pětilistý - podzimní zbarvení, rostlina na plotě

Původní téma:Přísavník - drátěný plot

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda přísavník se může pnout taklé po drátěném plotě. Který zu přísavníků byste doporučil? Děkuji P. Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi
Klanopraška čínská

Schisandra chinensis - Wu-Wei-Zi, bobule života

Andrea Černá Dobrý den, mám otázku :) Bobule života - Wu-Wei-Zi...víte o tom něco bližšího? Díky
Trubač kořenující

Trubač - pěstování

Trubač mám na zahradě zasazený u oblouku z obou stran, ale má moc velké přírůstky, takže dlouhé výhony neustále přepadávají. Když je přivážu, během měsíce už jsou zase další dlouhé výhony. Vzhledem k množství zelené hmoty není oranžovo-červených květů zase až tak moc, ale jsou krásné,…

Vistárie - pěstování

Já teď dostala vistárii od mého souseda,ale je to odkopek a není roubovaná,tak jsem zvědavá,co s toho vzejde,ale určitě nebude mít,tak veliké květy,jako ta roubovaná.
Vistárie

Vistárie - proč nekvete?

Mám 5 let starou Vistárii. Vysadila jsem ji do kvalitní zeminy na prosluněnou jihozápadní stranu zahrady. Je silná, zdravá, ale zatím nekvetla. Jak docílit kvetení?

Vistárie - roubování

Dobrý den. Loni jsem vysela semínka Wistarie, ale jelikož semenáčky nekvetou, nebo začnou kvést až velice pozdě, tak bych je ráda naroubovala. Jenže u Wistarie připadá v úvahu roubování na kořen a to je právě ten problém. Tento typ roubování jsem ještě nikdy neprováděla a nevim přesně(lépe řečeno…

Vistárie - vhodná doba řezu

Dobrý den. Prosím o informaci,kdy provádět řez vistárie. Vím,že se řez provádí 2krát ročně,ale nevím přesně kdy. Děkuji předem.
Vilec šplhavý

Výsev pnoucích rostlin

Kdo si chce kolem terasy zřídit hustou pohledovou ochranu, měl by nejpozději začátkem dubna vysít semena jednoletých popínavých rostlin, jako jsou vilec ( Cobaea), chmel ( Humulus), dlouhatec ( Dolichos) či fazol šarlatový, a předpěstovat je doma. Rada z rubriky Co je důležité v dubnu Cobaea scandens -…

Zimolez - můžu teď přesadit?

Mám krásný bujný zimolez, který se pne kolem takového žebříčku u studny, ale je už moc veliký, vytvořil nevzhledný kužel..... hodil by se mi víc u drátěného plotu kolem zahrady, tam by se mohl pnout do sytosti.... myslíte, že bych ho tam mohla přesadit? přežil by to? a je to vhodné teď? díky za…

Zimolez - pěstování

Zimolez - Lonicera. Na začátku nebo uprostřed jara se provádí řez zimolezu. U přerostlých a zanedbaných rostlin (mnoho tenkých větviček s květy pouze na koncích) můžeme provést zmlazovací řez, kdy všechny větve lze odstřihnout ve výšce 30 až 60 cm nad zemí. Pokud není tento řez nutný, odstraníme…

Zimolez Heckrottův - pěstování

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na pěstování a množení zimolezu. Děkuji

Zimolez Henryův - pěstování na balkón

Prosím o radu. Lze pěstovat zimolez Henryův (Lonicera henryi) v samozalévacím truhlíku (asi 10 litrů) na západně orientované lodžii? Má šanci přežít zimu v 360 m n. m.? Prosím o zkušenosti nebo odkaz. Přeji všem pohodové Vánoce a úspěšný pěstitelský rok 2010. Milan Hanuš