Opadavé keře - poradna

Dotazy, rady a tipy pro pěstování listnatých opadavých keřů.

Téma

Azalky - pěstování

Chtěla bych se zeptat, zda odstraňováním odkvetlých květů u Azalek má vliv na prodloužení doby květenství nebo jen na ochranu rostliny, aby se nevysilovala? Děkuji.
Bez černý

Bez černý - pěstování

Na svých toulkách jsem samozřejmě zachytila i bez černý - tak obyčejný, ale tak pěkný v květu i s plody.
Bez černý

Bez černý a chebdí - rozdíly

Dobrý den pane Krulichu! Jelikož je zima a venku se nedá nic dělat, snažím se "dohánět" vědomosti o přírodě. V posledním čísle Receptáře 1/10 jsem narazila na dva články týkající se černého bezu (str.22, autor Pavel Láska) a chebdí (str.26, autor Václav Větvička). Protože mám v již delší…

Buk - stříhání živého plotu

Prosím o radu,kdy stříhat živý plot z buku.
Vilín jarní

Časně kvetoucí keře - pěstování

Květy ve sněhu Pokud v únoru sněží, setřeste sníh z keřů, jako je vilín, lýkovec a jasmín nahokvětý. Udělejte to ale, jen když je bílé břemeno příliš těžké. Rada z rubriky Co je důležité v únoru Hamamelis vernalis - vilín jarní

Čilimník - pěstování

Rekonstrujeme zahradu a chtěli bychom si na jaře vysadit skupinku barevných čilimníků, paní zahradnice nás od toho však odrazovala, že prý není jasné, zda nevymrzne. Bydlíme na Moravě. Máte s tím zkušenosti? Vymrzl vám? Nebo jej přikrýváte?

Dřišťál - pěstování

Na dřišťálu mi najednou zmizely všechny listy, objevila jsem tam obrovské množství malých housenek.Po postřiku zmizely. Další rok se objevili také, ale podařilo se mi je včas zlikvidovat postřikem. Domnívala jsem se že už bude pokoj, ale letos se opět objevili. Zajímavé, že napadají pouze dřišťál,…

Fuchsie - mrazuvzdorná fuchsie?

Dobrý den, právě jsem dočetla tento článek: a naprosto mě uchvátily keře na obrázcích. V článku je napsáno, že přezimují v Anglii. Není náhodou nějaká vyšlechtěná odrůda, která přezimuje i u nás a je mrazuvzdorná?? Předem děkuji za odpověď M
Hortenzie

Hortenzie - množení

Dotaz: Prosim o radu, jak se dá namnožit hortenzie a kdy je na to nejlepší čas? Odpověď: Lze ji namnožit řízky nebo hřížením. Množíme v červnu až červenci. Hydrangea - hortenzie
Hortenzie

Hortenzie - modře kvetoucí kultivar

Dobrý den, jak mám docílít, aby hortenzie kvetla modře? Děkuji
Hortenzie - květ

Hortenzie - pěstování

Chtěla bych vědět, jestli hortenzii, můžu přes zimu nechat v květináči a dát jí do chladné místnosti. A jak zalévat, když by mohla přezimovat v chladu.Musí mít i světlo??

Hortenzie - sušení květů

Moc vás prosím o radu jak sušit Hortenzie, aby si zachovaly svou barvu? Prosím poradíte mi jaké máte zkušenosti, co opravdu funguje, aby mi neznědly? Přesný postup, aby se i mě laikovi to povedlo. Děkuju moc a přeji krásný slunečný den :)
Hortenzie drsná 'Antony Bullivent'

Hortenzie drsná - střih

Dobrý den, hledám někoho kdo by mi poradil, mám keř hortenzie drsné 'Antony Bullivent', který měl bohužel nepěkný tvar už když mi ho manžel koupil v jednom zahradnictví, protože jsem ho už dlouho nemohla sehnat tak koupil takový jaký zrovna měli, ne zrovna pěkný a letos vyhnal pouze dva velké a jeden…
Hortenzie velkolistá - suché květy

Hortenzie velkolistá - řez

Dotaz: V loňském roce na hortenzii vyrostlo nebývalé množství květů. Téměř 90 procent výhonů mělo květy. Stojím před problémem které větvičky na jaře odstřihnout. Literatura radí, že by se měly odstranit všechny, které měly květy a ponechat jen ty, kde se na jejich konci vyvíjí pupen. Při…
Ibišek venkovní květen 2010

Ibišek - pěstování

Ahojky, chtěla bych poradit. Potřebuji keř asi 2 m a rozmýšlím se, mezi vejgelií a ibiškem. Kdo by mě poradil??? Slyšela jsem, že listy ibišku raší až v pozdějších měsících???

Ibišek - roubování

Dobrý den, ráda bych se dozvěděla něco více o roubování ibišků. Přesněji řečeno: Termín odběru roubů, termín roubování, způsob roubování. Děkuji a preji příjemný den. H. Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi
Javor dlanitolistý Dissectum Atropurpureum

Javor dlanitolistý - pěstování

Dobrý den, koupila jsem si Acer palmatum 'Wilson s Pink Dwarf' - nikde na internetu podle názvu jsem ho nenašla. Má výšku 125 cm a už by neměl být vyšší a do šířky má asi 1m. Je stříhán do korunky. Zatím jsou listy zelené a na koncích narůžovělé. Jak se mám o něj starat, aby byl pořád takhle…

Javor jasanolistý - množení

Acer negundo 'Flamingo' - javor jasanolistý Dobrý den, viděla jsem u známých tento krásný keř. Nevíte někdo, jak by bylo možné ho namnožit? Myslíte, že by to šlo třeba řízky? Děkuji za rady.

Jilm sibiřský - rychle rostoucí živý plot

Přišel mně do e-mailu nabídka na rychle rostoucí živý plot, připadla mi zajímavá a tak jsem překopírovala i sem. Někdo se na rychle rostoucí živý plot ptal, tak se mu třeba budou informace hodit. Turkestánský brest Ulmus pumila Ulmus pumila. Nejrychleji roste a má nejmenší nároky! Tento živý plot…
Živý plot před řezem v červnu

Kdy stříháme keře

Keře kvetoucí do 21.6. a jsou nejméně 3 roky staré stříháme po odkvětu "metodou o 1/3". Spočítáme hlavní větve (např. máme 11 hlavních větví, tedy můžeme maximálně 4 odstranit). Řežeme těsně nad zemí. Jestliže mladé hlavní větve rostou křížem přes ostatní, odstraníme raději tyto. Kdoulovec,…
Dírky v listech keře

Keř - škůdce na listech

Dobrý den. Na listech keříků (nevím jméno) cca 10 let starých se nám na jaře objevily dírky a posléze uschly. Manželka ostříhala keříky až k zemi. Časem se objevily lístky a keříky se od země zazelenaly. Nyní jsme tam zase objevili dírky a nějaké broučky. Nevíte co by to mohlo být a jak na to?…

Keře - rady pro pěstování

Čištění keřů Necháte-li zvadlé květy na keřích, budou se tvořit semena. To stojí rostliny mnoho energie. Proto u šeříku a dalších dřevin včas odstřihněte odkvetlé květy. Totéž platí pro pěnišníky: z nich však odkvetlá květenství opatrně odtrhněte rukou. Rada z rubriky Co je důležité…
Hortenzie

Keře v nádobách - pěstování

Chraňte mladé rostliny Mezi rostliny, sice mrazuvzdorné, ale v mladém věku poněkud citlivé na mráz, patří sazenice opadavých keřů v malých květináčích. Pokud jich máte více, vyplatí se poskládat je do dřevěné bedničky, která je vyložená nopkovou (bublinatou) fólií. Mezery mezi jednotlivými…

Komule - množení

Dobrý den, zkusila jsem namnožit řízky komule a kupodivu vypadá, že se jich několik ujalo.Prosím o informaci, jak mám tyto rostlinky přezimovat.Nabízí se mí uložení ve světlém sklepě nebo zapuštění i s truhlíkem do záhonu.Rostlinky jsou asi 6 týdenní.Prosím o radu a děkuji. JV Dotaz z internetové…

Komule - řez

Dobrý den, měla jsem krásnou komuly, na jaře jsem ji sestříhala u země a zatím nic, myslíte, že ještě obrazí anebo si mám koupit novou? Děkuji za rady. H. Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi

Komule Davidova - pěstování

Komuli jsem sázela na podzim v roce 2008. Stříhala jsem ji jen jednou(loni) na podzim na polovinu a letos asi 10-20 cm nad zemí. Doufám,že se mi rozroste.

Komule Davidova - vs. Ořechoplodec kandonský

Dobrý den, nikde nemůžu pořádně najít obrázek celého keře komule, vesměs jsou fota zaměřená na květy. Ale podle popisu se mi zdá, že je vzhledem i péčí podobný ořechoplodci kantonskému ( Caryopteris x clandonensis). Můžete mi, prosím, potvrdit nebo vyvrátit tuto moji domněnku. Případně poslat…

Kvetoucí keře - řízkování

Řízky kvetoucích keřů (např. vajgélie, trojpuk) odebrané na podzim teď zasaďte do země. Zapíchněte je do hrnků s množárenským substrátem nebo na chráněné místo přímo do záhonu; dbejte přitom na to, abyste nezaměnili horní a spodní stranu. Po zálivce výsadbu přikryjte fóliovým krytem, aby…
Líčidlo - nálet v živém plotě

Líčidlo - pěstování

Kdo ví, jak se jmenuje tento keř? Vyrostl mi na zahrádce, ale nesázela jsem ho, asi se tam musel dostat s hlínou, kterou jsem doplňovala záhonek, ale nevím, jak dostat obrázek do zprávy. Margran

Lýkovec - pěstování

Lýkovec na obrázku se mi moc líbí. Můžete mi někdo napsat jak se pěstuje a jestli je to trvalka nebo spíše keř? Jaké podmínky potřebuje, jestli je náročný?