Jestli jsem to dobře pochopil,jedná se o živý plot z tújí.Dobře zapěstovaný a dobře udržovaný plot z tújí,to znamená dobře živený,hlavně v prvních letech po výsadbě,a dobře udržovaný,je opravdu téměř neprůhledný a do jisté míry i efektní - poskytuje dostatek soukromí a je dobrým pozadím pro kvetoucí keře a květiny.Je ale pracné jej udržovat.  Otázkou je druhá stránka věci - plot z tújí je tmavý,působí ztrnule,do značné míry hřbitovně - také se na mnoha hřbitovech používá k vytvoření clon mezi jednotlivými hroby. Nehodí se všude - na příklad živý plot z tújí na vesnici,nebo u chaty v přírodě,působí velmi nepřirozeně.V těchto případech je vhodnější použít např.Pyracanthu(hlohyně), Spiraeu vanhouttei(tavolník),nebo,pokud máte raději jehličiny, Taxus media var."Hicksii"(tis prostřední Hicksův - vzpřímeně rostoucí tis).
  Já osobně bych si živý plot z tújí nepořizoval - snad leda v některém z příštích životů.Je to sice zejména v posledních letech běžné,ale je to hlavně otázkou osobního vkusu. Kdo chce kam,.....,aneb "jaký si to uděláš,takový to máš".
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaký živý plot a pokud ano jaký druh?

Mám parcelu na Benešovsku, slunnou asi 370m nad mořem. Jedná se mi porůst asi 50m dlouhou stěnu- kterou tvoří náletové švestky, nějaké jablko, ořech. (Zatím jsou tam velké napůl zetlelé kůly, drátěnky a jakási dřívka co připomínají plot. Ty stromy bych ponechala a něco mezi…

Stěna je od východu na západ, čili z jedné strany trvale na slunci, akorát veprostřed by stínil dům, asi 10m této poměrně dlouhé plochy. Půda je jíl, hodně podmáčená- myslela jsem, že by se mu mohlo dařit a plot by mohl zůstat přírodní. Velikost od 1,5 do 4m. Také abych na tomto projektu finančně nevykrvácela a rostlinám se dařilo (mohou růst pomaleji, hlavně aby přežily zimu.) Doporučil by jste mi něco? Díky a hezký den P.

Dotaz zaslaný mailem na garten.cz

Další informace v článcích o rostlinách
Živý plot Skutečně živý plot (1)
Oplocení je dnes téměř nepostradatelnou součástí okolí rodinného domu. Snad jen v případě řadové zástavby nebo velmi dobrých sousedských vztahů bychom se bez plotu obešli, ale to jsou vyjímky. Kromě pevných stavěných plotů, které jsou nejčastějším řešením …
HomeDeco SMP a.s. | 05.12. 2001
Živý plot Skutečně živý plot (2)
Rozvolněné výsadby K tomuto řešení se kloní současný trend zahradní architektury. Přirozené rozvolněné živé ploty se na rozdíl od stříhaných nehodí k vytváření předělů v rámci zahrady, ale pouze k jejímu rámování. Zabírají však mnohem více místa …
Garten.cz | 12.12. 2001
Stříhaný živý plot Skutečně živý plot (3)
Několik praktických rad Aby živý plot byl skutečnou okrasou zahrady a prvkem podtrhující její design a nebyl jen řadou keřů u plotu, je třeba znát několik zásad. Především se to týká výsadby : keře sázíme do dostatečně velikých jamek vyplněných kvalitní …
Garten.cz | 08.01. 2002
Kvetoucí živý plot: Potentilla fruticosa ´Limelight´ (TIP ZC CS) Kvetoucí živý plot
Se stylem hektického života a vlivem nepříznivých mezilidských vztahů vzniká stále větší potřeba vytváření soukromého zahradního prostoru. Kde býval dříve plaňkový plot, dnes vyrůstají vysoké dřevěné ohrady nebo v horším případě betonové zdi. Přitom …
Zahradní centra CS | 14.04. 2010