Je to poměrně běžný jev, který většinou neznamená větší újmu. Po opadu těchto suchých listů keř opět obrazí. Jestli se Vám suché listy nelíbí, můžete je opatrně ostříhat. Pokud se na výhonech nové listy neobjeví ,je možno je seříznout až do zdravého dřeva.
Máme ji čtvrtým rokem, vždy krásně rostla - mohutněla, pěkné, lesklé zelené listy, ovšem po letošní zimě hrůza. Aspoň jsem si to myslela, listy jsou bez lesku, hnědnou a opadávají (to bych přisuzovala zimě) ale jsou i jakoby prokousané na zelených listech jsou malé hnědé flíčky, které když se jich dotknete vypadnou. Celkově keř vypadá jak požraný. Vedle roste cesmína a to je to samé.
Taky mám vedle cesmínu a vypadá přesně tak. Myslím, že té už ale znovu listy nenarostou? Postupně v zahradě vykopávám "choulostivé" keře, rostliny a nahrazuju je tím, co spolehlivě vydrží. Ale u bobkovišně jsem myslela, že moc náročná není, zasadila jsem ji teď na jaře, asi 4 týdny byla po nákupu v květináči a to byla bez problémů a jen jsem ji zasadila, listy jsou suché, lámou se. Přitom jsem prolila jámu a suchem netrpí. Tak nevím.
Další informace v článcích o rostlinách
Prunus laurocerasus - bobkovišeň lékařská Prunus laurocerasus - bobkovišeň
Ve vinohradnických oblastech můžete do živého plotu vysadit stálezelenou bobkovišeň neboli střemchu vavřínovou (Prunus laurocerasus). Na zahradě působí neobvykle a ušlechtile především díky tmavě zeleným lesklým listům. Aby listy při řezu nebyly poškozeny …
Prunus laurocerasus - bobkovišeň lékařská Prunus laurocerasus - bobkovišeň lékařská
Synonyma: Laurocerasus officinalis, Cerasus laurocerasus Čeleď: Rosaceae Domovina/původ: Jihovýchodní Evropa, Malá Asie. Vzrůst: Většinou široce rozložitý keř až stromek, dorůstá do 8 m. Listy stálezelené, dlouze kopinaté, leskle temně zelené. Podle odrůdy různě …
Prunus lusitanica - bobkovišeň portugalská Prunus lusitanica - bobkovišeň portugalská
Jiný název: portugalský vavřín | Tento keř/strom sám tvoří nádherný pravidelný tvar se silnými, pevnými větvemi. Má půvabně svěšené, tmavě zelené, drobné listy s červenými okraji a řapíky. Květ je velmi podobný ostatním bobkovišním pouze s tím rozdílem …