Na těchto stránkách je článek o bobkovišních, i jejich využití na živý plot. Já sama bych si při jižní orientaci zahrady netroufla vysadit hned celý plot, ale bobkovišně se mi líbí, takže nějakou rostlinu bych tam určitě zkusila. Přestože některé kultivary snesou i sucho, tady by se asi musela zajistit vyrovnaná vláha (i přes zimu). Velký problém na takovém stanovišti bude zimní slunce.
Nechci nikomu kazit radost,ani nechci,aby můj názor byl chápán jako dogma,ale použití bobkovišně na živý plot se mi jeví jako dosti problematické. Nehodí se do každé polohy - i když někde může růst a vypadat dobře (jak je vidět na fotkách) . Na živý plot jsou doporučovány dva kultivary, a to : cv."Herbergii" a cv."Reynvaanii" - otázkou je,jestli je lze u nás získat.Jiné kultivary rostou spíše do šířky ,takže ani řezem se nedají nadlouho udržet upravené. Letos bobkovišně, jak je tak sleduji, dostaly "pecku" od dlouhé a tužší zimy - i když literatura uvádí,že většinou poškozené listy po opadu bývají nahrazeny novými. Něco jiného je,když je takto postižen jednotlivý keř,ale mít oschlý celý pás plotu,to bych si zoufal. Pokud jsou namrzlé i výhony,je možno je seříznout až na zdravé dřevo.
Pokud chce někdo mít živý plot z tmavých, stálezelených dřevin,je vhodnější např. hlohyně( Pyracantha),nebo vzpřímeně rostoucí tisy ( Taxus baccata Erecta, Taxus media Hicksii). Dají se výborně tvarovat řezem a většinou rostou bezproblémově. Je sice pravda, že hlohyně bývá někdy napadána houbovými chorobami, které poškozují hlavně plody, ale dá se to zachránit postřiky proti houbovým chorobám.
Další informace v článcích o rostlinách
Prunus laurocerasus - bobkovišeň lékařská Prunus laurocerasus - bobkovišeň
Ve vinohradnických oblastech můžete do živého plotu vysadit stálezelenou bobkovišeň neboli střemchu vavřínovou (Prunus laurocerasus). Na zahradě působí neobvykle a ušlechtile především díky tmavě zeleným lesklým listům. Aby listy při řezu nebyly poškozeny …
Prunus laurocerasus - bobkovišeň lékařská Prunus laurocerasus - bobkovišeň lékařská
Synonyma: Laurocerasus officinalis, Cerasus laurocerasus Čeleď: Rosaceae Domovina/původ: Jihovýchodní Evropa, Malá Asie. Vzrůst: Většinou široce rozložitý keř až stromek, dorůstá do 8 m. Listy stálezelené, dlouze kopinaté, leskle temně zelené. Podle odrůdy různě …
Prunus lusitanica - bobkovišeň portugalská Prunus lusitanica - bobkovišeň portugalská
Jiný název: portugalský vavřín | Tento keř/strom sám tvoří nádherný pravidelný tvar se silnými, pevnými větvemi. Má půvabně svěšené, tmavě zelené, drobné listy s červenými okraji a řapíky. Květ je velmi podobný ostatním bobkovišním pouze s tím rozdílem …