Dobrý den všem. Vím, že zde bylo o
prosychání tůjí napsáno již dost, ale přece jenom jsem nenašel přesně můj případ, proto prosím o radu.
V červnu-červenci jsem sázel asi 30
tůjí (20+10) od dvou různých pěstitelů.
Tůje jsou na dvou stanovištích a mají mezi sebou cca 20metrů prostoru. Jedná se asi o
pětileté stromky (výška 100 a 120cm) a při koupi byly všechny v
kořenových balech a vypadaly zdravě. Půda je spíše
jílovitá, těžká. Světla je celý den dostatek. Prostor mezi stromky je překryt geotext. fólií a zasypán
mulčovací kůrou. Pod každou tůjí je kýbl
substrátu pro
jehličnany a každá dostala hnojivo ve formě pomalu se rozpouštějící tablety zasunuté do země pod geoškou.
Ještě měsíc
po výsadbě vše vypadalo vpořádku, ale poté začaly tři tůje zevniř
prosychat (
větvičky zežloutly,
zhnědly a začínají opadávat). Jelikož ostatní tůje vypadaly zdravě, a na opadávajících rostlinkách vyrazily z kmínku nové zelené přírůstky, tak jsem si říkal, že to řešit nebudu a že se ty tři nejspíš sami vzpamatují.
Před pár dny jsem ale zjistil, že pomalu a jistě začínají zenvítř prosychat i ostatní tůje (i ty, které se nacházejí na druhém stanovišti) a začínám se o své stromečky bát. Dále jsem zjistil, že na koncích zelených větviček skoro všude došlo ke
zčernání a vytvořili se zde jakési "
černé pupence" - viz fotky.
aktualizace "ty černé pupence jsou prý
květy"

Nerad bych o stromky přišel, přecejenom jim člověk věnoval čas a energii a i když jsem nikdy neměl k pěstování vztah, tak mě to nedá a těšil sem se na
nové přírustky.