Rezivění túji

Dobrý den, Letos mi thuje smaragd začaly rezivět. Jsou asi  2 Metry vysoké a mám jich 10ks. Mám je zasazeny teprve rok, je fakt, že se minulý rok po vysazení  povytáhly o cca 20 cm a já je zastřihl aby se roztáhly do šířky. Letos mi ale začaly jemně rezavět. Koupil jsem hořkou sůl a aplikoval je na ně podle návodu (jednu odměrku na 2,5litru vody) a toto množství jsem aplikoval na všech 10 ks thují. Je to moc nebo málo? Dostanou se z toho? Nebo co by jim mohlo chybět? Propustnost hlíny je v pohodě (při 1kbelíku vody cca 10min vsáknutí) poradíte mi? Děkuji
Martin
cz
Thuje Smaragd
Thuje Smaragd
cz
Thuje Smaragd
Thuje Smaragd
cz
Thuje Smaragd - rezivění
Thuje Smaragd - rezivění
cz
Thuje Smaragd - rezivění, detail
Thuje Smaragd - rezivění, detail
Dobrý den,
Pokud vím, tak na Thuja occidentalis smaragd leze pouze jedna houba a ta se projevuje pouze 'odumíráním' větviček o délce 20-30cm. Houby (plísně) nemohou za to, že Vám rostliny prořezávají zevnitř. Hořká sůl, nebo jakékoliv jiné podzimní hnojení má ten smysl, že ty rostliny lépe vyzrají, ale to že zevnitř reznou je důsledkem světla.

Jestli-že chcete aby Vám rostliny zevnitř nerezli, to je nemožné.

V našem zahradnictví a u našich zákazníků se osvědčilo pro vitalitu rostlin:
1. Dostatek hnojení - přelom března-dubna – Cererit. Přelom května-června - opakovat cererit, síran draselný a když chceme aby hodně poporostli tak močovina.

2. Střih - Už od metru růstu by se rostliny měli sestřihovat a to špičky o 10 až 15cm - Jak jsou rostliny úzce kuželovité, pomůžete jim do stran aby doopravdy plnili účel živého plotu. Jsou-li už větší, tak všechny špičky o těch 10-15cm. Jestliže rostliny už vyrostliny na vámi požadovanou velikost stříhejte je celé zvrchu a můžete začít stříhat i boky. Stříháním (zmlazováním) jsou rostliny hustější a snáze se drží jejich tvar. Hodně lidí tůje zanedbává a pak je vezmou dost do hloubky a diví se, že jim znovu obrůstají několik let.

Jaroslav Jaša, Okrasne-skolky.cz

Okrasné školky Jašovi
Pomoc prosím!!! REZNOU nám thuje smaragd - živý plot zevnitř.Jsou cca 5 let staré cca2 metry vysoké a nyní začaly přes léto rezivět ale opravdu celý vnitřek!! Všechny najednou!! Málo vody? Hodně vody? Nedostatek soli?? Hnojíme je pravidelně hnojivem na thuje Letos v létě i dost pršelo.Co se tedy děje??? Je nutné zrezlý vnitřek obrat??Obrostou zevnitř znovu?? Moc děkuji za rady.
Michalko - Zvenku jsou zelené? Tak by mělo být vše vpořádku. Pan Jaroslav Jaša píše: ''..zevnitř reznou je důsledkem světla. Jestli-že chcete aby Vám rostliny zevnitř nerezli, to je nemožné''.  Je to i logické. Kam nemůže světlo, tam větvičky uschnou. Pokud uschlé větvičky nemají nádech do fialova nebo nečernají, tak si nedělejte starosti. Na jaře je pěkně přihnojte a postarejte se, aby měli dostatek vláhy. Nejlépe je tůje postříkat zvrchu. Ještě mne napadlo jakou máte půdu? Problém by mohl nastat, kdyby byla půda příliš těžká a málo propustná. Taky potřebují dostatek světla.

Všechno jde tak, jak má jít.
Dobrý den všem. Vím, že zde bylo o prosychání tůjí napsáno již dost, ale přece jenom jsem nenašel přesně můj případ, proto prosím o radu.

V červnu-červenci jsem sázel asi 30 tůjí (20+10) od dvou různých pěstitelů. Tůje jsou na dvou stanovištích a mají mezi sebou cca 20metrů prostoru. Jedná se asi o pětileté stromky (výška 100 a 120cm) a při koupi byly všechny v kořenových balech a vypadaly zdravě. Půda je spíše jílovitá, těžká. Světla je celý den dostatek. Prostor mezi stromky je překryt geotext. fólií a zasypán mulčovací kůrou. Pod každou tůjí je kýbl substrátu pro jehličnany a každá dostala hnojivo ve formě pomalu se rozpouštějící tablety zasunuté do země pod geoškou.

Ještě měsíc po výsadbě vše vypadalo vpořádku, ale poté začaly tři tůje zevniř prosychat (větvičky zežloutly, zhnědly a začínají opadávat). Jelikož ostatní tůje vypadaly zdravě, a na opadávajících rostlinkách vyrazily z kmínku nové zelené přírůstky, tak jsem si říkal, že to řešit nebudu a že se ty tři nejspíš sami vzpamatují.

Před pár dny jsem ale zjistil, že pomalu a jistě začínají zenvítř prosychat i ostatní tůje (i ty, které se nacházejí na druhém stanovišti) a začínám se o své stromečky bát. Dále jsem zjistil, že na koncích zelených větviček skoro všude došlo ke zčernání a vytvořili se zde jakési "černé pupence" - viz fotky.

aktualizace "ty černé pupence jsou prý květy" lol

Nerad bych o stromky přišel, přecejenom jim člověk věnoval čas a energii a i když jsem nikdy neměl k pěstování vztah, tak mě to nedá a těšil sem se na nové přírustky.
cz
Zerav (Thuja)
Zerav (Thuja)
cz
Zerav - prosychání tůjí (Thuja)
Zerav - prosychání tůjí (Thuja)
Škoda, že se neozývá nějaký odborník na tůje, např. pan Krulich nebo pan Jaša. Já mohu jen papouškovat co jsem kde viděla, přečetla nebo slyšela. Už to, že jste je sázel v létě by mohla být příčina. Pokud se sází v létě musí se kropit listy i několikrát denně pokud jsou pařáky. Možná se špatně zakořenily. Pro jistotu je POŘÁDNĚ prohlédněte - lupou lze spatřit pohybující se škůdce, černé kupky výtrusů plísně na listech, na dřevě, pavučinky. Po odříznutí jedné suché větve zkontrolovat barvu a stav dřeva. Můžete narazit na chodbičky nebo na jiné možnosti poškození. Zajímal by mne také druh Vašich tůjí. Ty černé konečky větviček by mohly být květy, ale černé? Většinou jsou zbarvené do zelena, červena, žluta atd. Pokud nenajdete škůdce může to být i  moc vody u kořenů a málo vzduchu a tím uhnívání kořenů. Co rostlo na pozemku před zasazením Vašich tůjí?

Všechno jde tak, jak má jít.
Dobrý den, máme cca 3 roky zasazen živý plot z Tuje. Cca 230 kusů. Par jich odešlo, ale nějaký úbytek jsme čekali. Nasadili nové a ty už rostou. Ovšem letos teda žádná sláva. Z původních všech stejně velkých některé vyrazily, jiné jsou menší. A to v jedné řadě. A nejhorší je, že začaly prosychat zevnitř i zvenku. Jsou zavlažované, v létě jsem je hnojila hnojivem na konifery. Teď na podzim, cca měsíc zpátky hořkou solí. Tou solí jsem je hnojila každý rok, ale letos je ten plot nějaký ošklivý a je mi to líto. Když  mi začala prosychat omorika, tak ta sůl okamžitě zabrala. U těch tůjí nepozoruji žádné zlepšení. Sousedé za plotem mají stromky stejné, o asi 2 roky starší, ale krásné. Co děláme špatně? Prosím moc o radu. Posílám fotky.
cz
Prosychani thuje 'Smaragd' (Thuja occidentalis)
Prosychani thuje 'Smaragd' (Thuja occidentalis)
cz
Thuje prosychání 'Smaragd' (Thuja occidentalis)
Thuje prosychání 'Smaragd' (Thuja occidentalis)
Dotaz: Minulé jaro jsme vysázeli thuje Smaragd. Přes zimu bylo vše v pořádku, posledních 10 dní (v květnu) nám začaly odspoda hnědnout. Kořeny jsou v pořádku a mají nové výhony. Půda je přikrytá mulč. kůrou. Psa nemáme. Dají se zachránit? Děkuji.

Odpověď: Ano, dají se zachránit, doporučuji aplikovat postřik NOVOZIR, DITHANE nebo FUNDAZOL.

Zdroj: Zahradní rádce Martiny Hájkové, Marigreen s.r.o.
Dobrý den, rád bych se zeptal, proč vždy v tomto období nám reznou - prosychájí thuje. Před 2 týdny dostaly zalívku hořké soli, ale stav se ještě zhoršil.. Moc bych prosil, aby mi někdo poradil, co mám udělat, abych to zastavil. Moc děkuji
cz
Túje - prosychání, hnědnutí (Prosychn hndnut)
cz
cz
cz
cz