Dobrý den pane Krulichu! Jelikož je zima a venku se nedá nic dělat, snažím se "dohánět" vědomosti o přírodě. V posledním čísle Receptáře 1/10 jsem narazila na dva články týkající se černého bezu (str.22, autor Pavel Láska) a chebdí (str.26, autor Václav Větvička). Protože mám v již delší dobu v úmyslu si k chalupě vsadit keř černého bezu, chtěla bych se Vás zeptat: jak jako laik poznám bezpečně černý bez? Nerada bych si tzv. naběhla. Mám červené bezinky i aronii a jeřabiny červené a žluté. Teď však se trochu bojím chyby. Poradíte??? A ještě bych měla jeden dotaz. Mám samčí rostlinu rakytníku řešetlákového, vedle jednu samičí. Slyšela jsem, že samičích rostlin mohu mít k jedné samčí víc, kolik je maximum, aby rakytník plodil? Děkuji za rady a přeji pohodový den. J.
Dotaz z internetové poradny Zahradnictví J. a Z. Krulichovi

Dobrý den, tento časopis bohužel nemaje, nemohu nahlédnout, co kolegové píší. Pokud hodláte sazenici zakoupit, není nic jednoduššího, než požadovat Sambucus nigra, tedybez černý. Jestliže se na sazenici vypravíte do přírody, tak vězte,že bez černý je keř a jeho výhony dřevnatí. Chebdí neboli Sambucus ebulus patří mezi vytrvalé byliny, nadzemní část tedy v zimě odumírá, je bylinná. Bez černý se v přírodě vyskytuje velmi hojně a někde je i velmi nepříjemnou plevelnou dřevinou. Než popisovat odlišnosti v listech a květech, podívejte se prosím na internet, kde naleznete fotografie obou rostlin. Co se týká rakytníku, tak jeden pan Rakytník by měl stačit k obšťastnění až pěti paní Rakytníkových. Přeji mnoho úspěchů a zdravím Jakub Krulich

Sambucus nigra - bez černý

Sambucus nigra - bez černý

Sambucus ebulus - bez chebdí

Sambucus ebulus - bez chebdí

Zahradnictví J. a Z. Krulichovi