Od sousedky jsem si donesla řízekbíle kvetoucího keře, ale dnes toho lituji. Kořeny jsou hluboko a jsou plazivé. Místo jedné jich mám alespoň 10. Každý rok je seříznu, ale nepomáhá. Letos jsem je odstřihla a postříkala čistým octem. Uvidíme, zda ještě vylezou. Ještě jsem stačila udělat fotky.
Milá YOS, takú istú chybu som urobila aj ja. Mala som veľkú záhradu a pri plote som ju chcela rýchlo "ozelenať". Vtedy som ešte netušila, čo to je. Iba sa mi to páčilo. Bojujem už niekoľko rokov a žiaľ, ani ten Roundap nezaberá. Listy sa iba trochu pokrútia a sem-tam pousychajú. Keď je pôda po daždi dostatočne vlhká, tak sa snažím aj s koreňom rastliny vytrhávať. Boj s veternými mlynmi.
Lituji ještě, že jsem nevěděla o invazi této rostliny, jinak bych ji zasadila do nějaké nádoby, nebo tam, kde nemá možnost se rozšiřovat. Navíc jsem ji zasadila na 2 místech, před domem a i za domem. Leze mi všude a taky se jí nemůžu zbavit. Jinak je moc hezká a používám jí do letních kytiček. Velice zvláštně 'voní'.
Všem milovníkům přírody. Jde o novodobý invazní plevel z Afriky, který roste už i u nás. Jde o starček úzkolistý, jedovatá rostlina, vytvářející velké množství semen. Je nebezpečná nejen pro jiné rostliny, ale i pro živočichy. V jižní Francii v Pyrenejích obyvatelé soustavně tuto rostlinu vytrhávají a pálí. Chtěla bych, aby se i u nás tato rostlina vytrhávala a ničila, třeba jen hozením do popelnice. Poznáte ji lehce podle velkého množství menších žlutých kvítků a úzkých lístků. Je hodně větvená, téměř keřovitá, maximálně 1m vysoká. Roste nejraději mezi kamením, kolem řek, kolem cest a možná někde i na zahrádce.