Dovolil bych si tvrdit, že
stromy se dají
přesazovat v každém věku. Jen to chce vědět jak na to a nechvátat. Hlavně si nesmíte myslet že starší stromek jednoduše vykopete, přesadíte a on se ujme. Pokud to má být se zárukou tak to chce delší dobu. Viděl jsem reportáž, jak v Japonsku přesazovali
osmisetletý jinan. Pracovali na tom dva roky, ale byli stoprocentně úspěšní. Sám jsem přesazoval asi
třicetiletou jabloň a taky v v pohodě. Hlavně si nenechte radit, že to nejde. Na to já odpovídám: "Neznám nejde. Buďto to jde, anebo to jde ztuha"
Pak si nenechte radit, že to chce co největší
kořenový bal. To nestačí! Strom se na přesazení musí připravit. Musí vytvořit velké množství
drobných kořínků, aby přesazený strom stačily uživit. To se jednoduše udělá tak, že se strom z jedné strany obkope a přeruší se
velké kořeny. Musí to být v takové vzdálenosti, abyste byli schopni později manipulovat s vykopaným stromem i s celým kořenovým balem. Pak se vykopaná rýha zasype nejlépe např substrátem s obsahem rašeliny. Později se totéž udělá i z druhé strany. Pokud je strom v dobré kondici je možné rýhu udělat najednou. Po roce, když strom na místě přerušených kořenů vytvoří spoustu drobných kořínků, se celý strom opatrně vykope,
kořenový bal se obalí např
jutou a může se transportovat. Když vše provedete tímto způsobem máte téměř stoprocentní jistotu, že se to povede.
Zdá se vám to zdlouhavé a složité? Jestli vám ten strom za to stojí, tak tuhle proceduru podstoupíte a máte to téměř se zárukou. Pokud to uděláte jednodušeji a rychleji, šance ujmutí prudce klesají. Můžete je zvýšit tím, že redukujete nadzemní část stromu řezem a dáte se na modlení.
Přeji vám správné rozhodnutí.
Ota Beran