Opět mi nevyketl Amarylis. Do listopadu jsem ho nechala na balkóně ,dodávala  hnojením živiny. Hnojení i zálivku jsem omezovala,dokud listy tzv.nezavadly.Potom jsem cibuli vyndala z květináče,očistila,umístila do tmy a chladu. V prvním týdnu února jsem Amarylis zasadila a mírně začala zalévat a hnojit hnojivem na květ. Vyrazily listy. Tak co je špatně???:/
Hippeastrum - hvězdník - amarylis

Hippeastrum - hvězdník - amarylis

Postupovala jsem s pěstováním přesně jako Vy. Z cibule vyrazily 4 obří listy, ale květ nikde. Už jsem myslela, že nepokvete. A najednou, snad po mesíci, se objevil vedle listů i pupen. Takže asi nemusí být pravidlem, že vyrazí nejprve květ a pak až listy a možná Vám ještě pokvete.
Taky jsem Amarylis vyndávala na zimu z květináče a taky nekvetl a ještě se zmenšovala cibule.Takže jsem ho nechala letos celou zimu zasazený na parapetu v místnosti,kde se netopí a zalila jsem ho asi dvakrát.Ke konci ledna začal kvést,tak už vím,že vyndávat z hlíny ho už nikdy nebudu,neosvědčilo se to.
Tzv. amarylis (správně hippeastrum)  pěstuji v mnoha variantách a barvách už 30 let. Jediný problém mám trochu s množením nových plnokvětých odrůd.
Všechny (i relativně malé cibule) mi kvetou. U malých cibulí třeba jen jeden stvol se dvěma květy, ten u prvně kvetoucích rostlin uříznu do vázy, aby se cibule nevysilovaly.
Cibule stojí nad topením celý rok, nezimuji je v chladnu, jednou jsem to zkusila a byl problém.
Takže je na jaře (brzo) přesadím a se zaléváním začnu, až vystrčí kousek prvního listo nebo špičku květního pupenu. Některé (červené odrůdy) nejdřív vyhodí listy a pak kvetou, některé nejdřív kvetou a pak vystrčí listy. Zalévám a přihnojuji po odkvětu až do září, října, snažím se docílit co nevětšího počtu velkých zelených listů a tím i co největší cibuli. Jakmile začnou listy žloutnout, vadnout a schnout (stačí první 1-2), ukončím zálivku a cibule nechám v hlíně až do jara, pěkně v suchu a nad topením. Kupodivu jim tenhle režim svědčí a kvetou a kvetou. Bohužel nemám žádnou fotku, ale je to nádhera.
Také mám jeden Amarylis, už dva roky nekvete, kvetl naposledy v červenci roku 2010, loni jsem ho přesadila do většího květináče, neb z původního už padal a místo květu se mi odměnil novou cibulkou. Mám ho celoročně v jedné místnosti. Teda do loňského roku byl v kuchyni, kde je chladněji jak zde v obýváku, a tak nevím jestli mu ty chladnější teploty nedělali lépe...tak snad zase brzy vykvete...smile
cz
Již přesazená nová cibulka Amarylisu (Hippeastrum)
Již přesazená nová cibulka Amarylisu (Hippeastrum)
cz
Květy Amarylisu v červenci roku 2010 (Hippeastrum)
Květy Amarylisu v červenci roku 2010 (Hippeastrum)
cz
V lednu letošního roku se začal objevovat nový výhonek (Hippeastrum)
V lednu letošního roku se začal objevovat nový výhonek (Hippeastrum)
Kajulka, Amarylis používají hodně prodejci pro rod Hippeastrum z Ameriky, ale vlastně to není správné. Správně je hvězdník. Zatím se tento název nevžil. Pravý Amarylis jsem v Česku ani v Holandsku neviděla. Oba rody jsou si podobní jako vejce vejci. Pozná se to hlavně podle květního stvolu. Pravý Amarilis ho má plný a hvězdník dutý. Dala bych prst do ohně, že máte květní stonky duté, tedy hvězdník - nepravý Amarylis. Rozdílná je i doba květu. Hvězdník kvete únor - duben a pravý amarylis říjen - prosinec. I když šikovní zahradníci umí čas květů vyprovokovat i mimo jejich přirozenou dobu květů. Zapomněla jsem dodat, že se k oboum rodům chováme úplně stejně.

Všechno jde tak, jak má jít.
Další informace v článcích o rostlinách
Hippeastrum - květy Hvězdník - ''amarylis'' (Hippeastrum)
Pokud si řeknete v květinářství o amarylis, měli byste správně dostat růžově kvetoucí druh A. belladona, pocházející z jižní Afriky stejně jako Klivie a Valota. A všechny ostatní takzvané amarylis jsou ve skutečnosti hvězdníky, druhy rodu Hippeastrum, označované …
Hippeastrum hybridum - hvězdník, amarylis Hippeastrum hybridum - hvězdník, amarylis
Výsev, výsadba a pěstování hvězdníku Rostlinu známou jako hvězdník, amarylis nebo amarylka (Hippeastrum hybridum) určitě mnoho pěstitelů zná. Tato ozdobná rostlina pochází z Jižní Ameriky, odkud byla do Evropy přivezena už v průběhu 13. století. V dnešní …
Osiva-semena.cz | 09.12. 2011